Byer‎ > ‎

Murcia



Murcia - Spaniens køkkenhave

 

Frugt og grønsager som aubergine, artiskokker, bønner og mango er derfor ofte selvskrevne ingredienser i de lokale retter. Murcias kyst kaldes Costa Cálida (den varme kyst), og har indtil nu hovedsaglig været legeplads for lokalbefolkningen samt turister fra andre spanske regioner. Først nu er området begyndt at blive kendt udover Spaniens grænser, ikke mindst Mar Menor og det livlige sports- og feriested La Manga.


Regionens historie

Man har fundet spor efter bosætninger i Murcia-provinsen helt tilbage til jernalderen og der findes også klare beviser på, at afgrøder blev systematisk dyrket allerede under romernes tid. Senere blev regionen underlagt mauriske kongedømmer, men i 1266 blev det indlemmet i det Kastilianske kongedømme, hvor katolikker, jøder og arabere levede mere eller mindre harmonisk sammen. I 1500-tallet, under Kong Fernando og Dronning Isabels styre, oplevede Murcia en ny opblomstring. Dyrkning af citrusfrugter og ikke mindst morbærtræer, brugt til at fodre silkelarver, øgedes kraftigt. Frem til den spanske borgerkrig var regionens økonomi relativ stabil, men fik en kraftig nedgang da Spanien på mange måder isolerede sig fra omverdenen, og eksporten af frugt, grønsager og ikke mindst silke gik drastisk ned. Andre lande overtog hurtigt Spaniens markedsandele og da Murcia igen var klar til at eksportere varer, var markederne ændrede og priserne gået ned. Dette gav stagnation i regionens økonomi, men de sidste årtier har dog været gode for Murcia. Eksporten er genoptaget med succes og regionen er omsider begyndt at nyde godt af en aktiv satsning på turisme.


Murcia by

Byen ved floden Segura blev grundlagt af arabere for over 1200 år siden, hovedsagelig på grund af områdets strategiske placering. Byen blev udstyret med bl.a. palads og en stor bymur med 95 tårne. Byens centrum bærer stadig spor fra den tid. To af de vigtigste gader hedder Platería (sølvforretning) og Trapería (tøjforretning) - navngivet efter, hvor håndværkere indenfor diverse brancher holdt til. I 1700-tallet begyndte befolkningen at bosætte sig udenfor bymurene, fordi byens blomstrende handel gjorde det umuligt at placere alle indenfor, og i et radius på 10-15 km finder man et utal af små forstæder eller ”pedanías”. Disse er for store og selvstændige til at være nabolag, men for små til at være egentlige byer. Der findes omkring 60 af dem.



 

Katedralen i Murcia er, som de fleste katedraler i Spanien, en skøn blanding af stilarter. Den blev bygget i 1300-tallet, og indeholder blandt andet et smukt gotisk kapel fra denne tid. Der findes ogs elementer fra renæssancen, men størstedelen stammer fra barokken. Facaden forestiller et stort alter og tårnet, 92 meter højt, blev bygget mellem 1500 og 1700-tallet. Fra denne tid finder vi også flere pragtfulde bygninger, som bispepaladset og kornsiloen. For dem, som er interesserede i god mad, eller bare har lyst til en forfriskning i specielle omgivelser, kan et besøg på ”La Muralla” ved katedralen være et godt tip. Stedet er bygget under gadeniveau mellem resterne af den gamle bymur fra 900-tallet. Ønsker man derimod at prøve hele bredden af specialiteter, kan man gå et lille stykke til ”Rincón de Pepe”, en traditionsrig restaurant fra 1925 med meget høj kvalitet.

 

I dag er Murcia et centralt knudepunkt for hele den sydøstlige del af Spanien. Universitetet, som åbnede allerede i 1300-tallet, spiller en vigtig rolle med over 30.000 studenter. Industri og administration for hele regionen er placeret her, ligesom der også findes meget småindustri, specielt med tilknytning til grønsags- og frugtproduktionen. Man kan også finde, og ofte besøge, steder som holder gamle traditioner i live. Et eksempel er en lille fabrik udenfor byen, som laver sæsonprægende produkter såsom Turrones Jarca, ”turrón” i store jerngryder, og ”Caramelos de Semana Santa” (kandiserede frugter til påske).



 

De lokale festivaler afspejler vigtigheden af grønsagsdyrkningen og den største kaldes ”Bando de la Huerta” (køkkenhavens tale). Den afholdes i slutningen af april, når naturen igen er i fuld blomst. Dette er en farverig fest og forskellige grupper arbejder hele året med at sætte hver sin vogn i stand samt en ”barraca” (bondehus). Alle vognene, som er pyntet med blomster, og forestiller traditionelle motiver, drager i optog rundt i centrum og der kastes gaver til tilskuerne. Om aftenen samles byens indbyggere ved ”bondehusene”, placerede på torve og i parker og fortsætter festen med mad og drikke





Comments